RSS

Wednesday, October 14, 2009

Ce e scurt, interesant si il vezi la cinema?

Scurtmetrajul.

In ziua de azi vrem ca toate sa se petreaca repede, sa nu ne ocupe timp, sa fie acum, aici, cand si cum vrem noi. Poate de aceea, in ultima vreme, Romania e un rai al festivalurilor de scurtmetraje. Scurt si la obiect. Ce ti-ai putea dori mai mult intr-o seara friguroasa de duminica decat scurtmetraje….4 ore de scurtmetraje…Ceva nu se leaga, veti spune. 4 ore? Da, ele trec pe nesimtite la un festival de scurtmetraje cum e “ Short to the point”. Film dupa film, vei astepta inca unul si inca unul. Va fi o comedie,un film care-ti va da fiori, sau un documentar? E ca si o caféa 3 in 1. Sau mai bine zis, 16 in 1.
“Short to the point” e un festival de film care isi duce veacul online. Nu toti cineastii au timp sau bani de dat pe filme, asa ca au adus cinematograful la ei acasa, cum ar zice si o veche reclama la HBO. Pe langa vizionare, organizatorii te invita sa-ti faci si tu propriul filmulet si sa intri in competitie, sub deviza “orice idee se poate transforma in film”.
Desi internetul e cea mai mare sala de cinema, filmuletele si-au luat lumea in cap si ruleaza si in sali traditionale, in cadrul unui turneu de tara, in 28 de orase romanesti.
La Timisoara, duminica aceasta, la Casa Studentilor, am avut ocazia sa urmarim selectia organizatorilor pentru anul acesta : 16 filmulete premiate: 8 din Spania, 7 filme autohtone si un scurtmetraj haios din republica Moldova.
Scurtmetrajele din Spania se remarca prin abilitatea de a construi o poveste aparte si de a capta atentia si curiozitatea spectatorului in primele 1 pana la 2 minute, dar si prin subiectele in sine, debordand de cele mai multe ori de o fantezie care s-ar putea numi bolnava. Finalul e intotdeauna sec. Gasirea unei solutii, a unei continuitati, nu pare a fi scopul filmului. Conceptul de fianlitate e lasat la indemana si imaginatia spectatorului, care ramane cu un gust de indoiala, de “poate ca…”. Reprezentative au fost “Cu unul mai putin”, care a primit si o nominalizarae la premiile Academiei, si “Nu mai pot sa merg”, povestea unui baietel care incearca sa-si invinga frica de insecte, animale si chiar de oameni, intr-un fel aparte. Scurtmetrajele spaniole exprima de multe ori sentimente si trairi ce pun natura umana intr-o lumina noua, fantezista, morbida ce impun pauze de reculegere intre filme.
Cu riscul de a fi acuzati de favoritism, spectatorii au fost mai receptivi la filmele romanesti, “Radu plus Ana” a lui Paul Negoescu fiind déjà cunoscut de cineasti, castigator a numeroase premii, printre care si premiul Festivalului de film independent de la NY. “Falling down”, scurtmetraj de animatie, a lui Anton Octavian a ramas neinteles pentru majoritatea, iar Marius Iacob a reusit un film foarte scurt dar ingenuu pornind de la ideea simpla de a darui unei fete inima ta…inca vie, inca batand, la o cina romantica, ca fel principal.
Cel mai apreciat scurtmetraj a fost, in mod paradoxal, si cel mai lung : “Generatia desenelor animate” a lui Alexandru Stanescu, un mini-documentar despre desenele de dinainte de ’89 si de dupa si vocile care le dadeau viata : Viorica Bucur, Geta Chira, Mihai Cabel, Irina Margareta Nistor. Un film care ne-a adus aminte de copilarie, de desenele ei, de Sandy Belle, de Captain Planet, Disney, Pirates of the dark waters, sau de preferatul fiecaruia, in parte. Personal, sunt fan declarat al "Fructisoarelor".
4 ore de scurtmetraje nu sunt pentru oricine. Ca dovada ca timisorenii nu s-au inghesuit la festival. Si au pierdut inca o ocazie de a vedea filme de valoare. Veni, vidi, short to the point. Pana la anul!

p.s am cautat cateva filmulete si le postez aici, ele oricum vor aparea si pe siteul festivalului dupa terminarea turneului.


Generatia desenelor animate



Prima data - fara subtitrare, din pacate



Covorul il vedeti la http://www.spunepescurt.ro

Limoncello - A good man
http://www.dailymotion.com/video/x60ga0_limoncello-segment-a-good-man_shortfilms

Carambol, Falling Down, Nepreparat - toate la http://www.spunepescurt.ro

Nu mai pot sa merg
http://www.dailymotion.com/video/x1e7f_ya-no-puede-caminar_shortfilms

Radu plus Ana

2 comments:

iulineaţa said...

nu a fost promovat anca...eu am stiut da`nam putut ajunge...restu nor stiut nimik ... nada afise nada nimik...daca frecventezi des CSu`stii...dar asa... punctele de suspensie isi au si ele sensul aici

Laura Teodora said...

I would have come. Imi plac scurmetrajele. Dar am avut guest cuz of my bday. :P
Pinguinule, nota 10 pentru titlu.
By the way, de ce a traversat puiul autostrada?

Post a Comment

 
//google--------------------------------- //google-----------------------------------