RSS

Thursday, December 3, 2009

The Gamers of the future

Daca acum 20 si ceva de ani cinematografia ne prezenta viitorul in materie de Blade Runner, Mad Max, Germenul Andromeda sau Odiseea Spatiala a lui Kubrick, Hollywoodul anului 2009 ne ingroapa in productii inspirate de Second Life. Omul viitorului nu mai e interesat de cucerirea universului pentru ca nu-si mai paraseste nici canapeaua. El e un obez scabros sau un bosorog academic, macinat de fantezii perverse, care traieste printr-un surogat, uman sau robotic, in functie de film.

Surrogates ne serveste pe tava o lume in care oamenii sunt niste vanitoase legume, ce traiesc fiecare senzatie, de la gustul cafelei de dimineata la orgasm, printr-un surogat Kate Mossian. Motivul folosirii unei papusi variaza de la atractia magnetica a perfectiunii la reducerea riscurilor realitatii: cu un surogat nu poti muri, nu poti simti durere fizica. Dar poti fi Bruce Willis, care joaca un Ken frustrat de viata si de sotie si care are un par iritant de blond.

Barbie si pacea mondiala din filmul lui Jonathan Mostow vs efecte speciale, sange si violenta in Gamer.

Aici, surogatii nu mai sunt artificiali, sunt detinuti dispensabili, manevrati neurotic de pusti acneici si bogati. The killing is real, it’s flesh and blood. Premiu: libertatea. Vi se pare cunoscuta ideea? Poate pentru ca e o varianta mai complexa a lui Death Race. Slayers( jocul in sine) e senzatia extrema, iar Cable, tata si sot moralmente nevinovat, condamnat pentru omucidere, e eroul manevrat de Simon, un pusti talentat. Gladiatorul justitiar interpretat de Gerald Butler-Cable- are mai multe in comun cu Maximus al lui Russel Crowe decat lupta pentru supravietuire. Gesturi recurente, o familie pierduta, marca Ridley Scott. Doar ca nu e el regizorul.



Sotia lui Cable, zombificata si ea intr-un alt joc numit Society, jucata de Amber Valetta, e o copie fidela a Millei Jovovich din Al cincilea element. Atat ca vorbeste engleza corect.

Cateva efecte speciale nespectaculoase, un comando underground etic care se impotriveste sclaviei tehnologiei a marilor corporatii, un Gerald Butler facut pentru rolul de army trooper, dar caruia, din pacate, nu-i mai vedem bicepsii de pe vremea cand era regele Spartei, totul pe un fond de conspiratii, morala, bani si putere. Si putin excentricism.


Vizionand aceste filme, iti e clar ca producatorii hollywoodieni nu vad altceva in viitorul nostru decat orgii virtuale, o omenire invinsa de fast-food si cotrolata de un malefic whizz-kid al tehnologiei. Macar acum 20 de ani, viitorul parea mai palpitant cu Star Trek si Calatorii in Timp.


Gamer nu ar reusi performanta unui SF/action movie de bun-simt nici daca nu ar fi un rusinos mozaic al altor bazaconii cinematografice precum Death Race si Surrogates.

3 comments:

horia said...

Desi nu am vazut filmul, din ce scrii tu pare foarte prost. Totusi Death Race imi aducea aminte de vremurile copilariei cu Carmageddon!
Raspunzi unei provocari de review-uri la Twilight 2?

Unknown said...

Am vazut Gamer de ceva vreme acum, si tre' sa recunosc ca am ramas si eu putin cu spranceana-n suspensie. De ce? In principal, pentru ca ma asteptam ca trailerul sa fie o medie a fazelor bune din film, nu CHIAR tot filmu', asa cum s-a intamplat de altfel si la Inglorious Basterds, si la 2012 si la Terminator 4.

Sper sa nu faca la fel si in Law abiding citizen domnu' Butler, ca ne suparam rau de tot pe rolurile dansului, cu toate ca si-ar mai fi spalat teoretic din pacate pentru rolul jucat excelent in The ugly truth ;)

Anonymous said...

Chiar a fsot un film foarte prost.
Poveste era abia schitata, cu personaje proaste si cam fara rost si motivatie. Copilul care il controla pe Cable (am uitat daca avea si nume) nici macar nu a fsot prezentat cu un rost. De fapt intreg filmul nu prea avea rost. Deloc
sfarsitul ma lasat intr-un fel de coma, cu sange curgandu-mi din urechi si ascuns intr-un colt al camerei plangand pentru moartea cinematografiei si a imaginatiei umane.
One word:
Mul-ti-pass.

Post a Comment

 
//google--------------------------------- //google-----------------------------------