Daca credeai ca “The Blind Side” e inca un un film inspirational despre un copil sarac si de culoare care isi invinge conditia sociala si temerile si se lanseaza intr-o cariera sportiva de succes, pai..nu esti foarte departe de adevar.
Bazat pe romanul omonim scris de Michael Lewis, care, la randu-i, se bazeaza pe povestea reala a unei familii din Sudul Americii, “The Blind Side” e un film care nu exceleaza, dar nici nu te dezamageste.
Lui Michael Oher/Big Mike, un tanar de culoare, pasat toata viata de la o familie adoptiva la alta, i se schimba norocul atunci cand e admis la scoala private Wingate, pe baza unei presupuse abilitati sportive in fotbal. In ciuda faptului ca e un tanar masiv corporal, el are docilitatea unei caprioare. Nu e un copil cu probleme psihice, dar anii de neglijenta il impiedica sa priceapa ceea ce i se preda. Detine 2 tricouri: cel pe care il poarta si inca unul intr-o punga de plastic, dar le spala si le ingrijeste cu constiinciozitate. Cand noptile devin friguroase, se adaposteste in sala de sport a scolii.
Lucrurile se schimba pentru Michael cand e luat sub aripa protectoare a lui Leigh Anne Tuohy, nevasta unui instarit antreprenor, Sean Tuohy( jucat de cantaretul de country, Tim McGraw), si mama a 2 copii. In atmosfera matriarhala dominanta a familiei, nimeni nu pune problema “baiatului de culoare care doarme pe canapea”. Cu timpul, Michael devine un membru deplin al familiei, e adoptat legal, si, in mod deloc surprinzator, e impins spre o cariera sportiva, urmand tonul dat de noua sa familie. In film urmarim debutul in forta a lui Michael, care devine rapid un jucator cautat de toate echipele marilor universitati. Adevaratul Oher a fost selectat de echipa The Ravens in cadrul NFL ( Liga nationala de fotbal) in 2009.
Sandra Bullock e mai mult decat naturala ca Leigh Anne, o femeie care poarta “blugii” in familie, dar si in afara ei, cu un character hotarat si bataios, cu multe puncte de vedere pe care stie sa si le impuna, in ciuda cositelor blonde, intr- maniera a la Erin Brockovich. Ca si Michael, ea e puternica si impunatoare, nemiloasa chiar, dar doar la exterior. Nu poti sa spui ca a meritat sa nu Oscarul pana nu te familiarizezi si cu adevarata Leigh Anne, pentru ca a interpreta un rol devine cu atat mai mult o provocare atunci cand persoana in cauza e in viata.
Tanarul Michael (jucat de Quinton Aaron) si Leigh Anne au in comun si acel instinct de a-si proteja familia, pus in evidenta de metafora sportive cu care Leigh Anne il invata pe Michael sa joace fotbal, echipa devenind astfel o a doua familie pentru un baiat care n-a stiut adevarata semnificatie a cuvantului pana atunci. Fie ca e vorba de snobi conservatori, profesori, huligani inarmati sau de ei insisi, Leigh Anne devine o forta de neoprit cand vine vorba de membrii familiei.
Filmul lui John Lee Hancock se axeaza mai mult pe importanta valorilor de familie in societate, decat pe sport, care devine doar acel “ceva” care iti poate deschide porti spre o educatie mai buna, cliseu exploatat din plin de filmele americane. “The Blind Side” e oarecum condimentat de povestea reala din spatele lui, care adauga suspans si putin sentimentalism peste o poveste altfel banala , intr-o incercare de a ne demonstra inca o data ca America e tara tuturor posibilitatilor.
No comments:
Post a Comment